Overgewicht Kwijtraken door snel af te vallen


Woensdag, 22 Mei 2024


Steeds meer mensen hebben last van overgewicht. Een deel van deze mensen weet heel goed dat ze te veel eten en te weinig bewegen en daardoor aankomen. Het andere deel van deze mensen weet niet precies waarom ze zijn aangekomen want "zo ongezond heb ik toch niet gegeten". Vaak ontstaat overgewicht geleidelijk over een aantal jaar waardoor van je van week tot week niet goed merkt dat je aankomt. Hoe is het bij jou ontstaan?

bikini strandvakantie

Het is belangrijk dat je inziet waardoor je bent aangekomen. Is het een concrete aanleiding zoals een zwangerschap of bijvoorbeeld tijdens je studententijd, of toen je ging werken en te weinig tijd had om te gaan sporten. Is het snel gegaan of heeft het jaren geleidelijk opgebouwd? Als je weet wat de reden is van je overgewicht kun je die reden wegnemen en een gezonde gewoonte voor in de plaats brengen. Jouw overgewicht heeft hoe dan ook met jouw energiebalans te maken. Heb je structureel te veel gegeten en te weinig bewogen, dan kom je aan. Aan de andere kant is de samenstelling van jouw voeding ook belangrijk. Hoe zit het bijvoorbeeld met de verhouding eiwitten, koolhydraten en vetten die je dagelijks binnenkrijgt? Met andere woorden: heb jij de verhouding macronutrienten die je dagelijks binnenkrijgt onder controle? Of krijg je te veel koolhydraten, eiwitten of vetten binnen?

Terug naar de basis: eerst begrijpen, dan handelen

Overgewicht ontstaat doordat de energie uit je voeding door jou niet wordt verbruikt. Het gevolg is dat deze extra energie(calorieën) wordt opgeslagen als reserve. Waarom wordt het meteen opgeslagen als reserve? Omdat het lichaam van de mens is ontstaan in een tijd waarin de mens zelden over zoveel eten kon beschikken als nu. Als dat heel vroeger wel het geval was bijvoorbeeld wanneer we een dier hadden gevangen dan moest het lichaam ervoor zorgen dat we lang profijt hadden van die vangst. Het lichaam slaat het overbodige eten op als vetreserves die kunnen worden gebruikt als er geen eten te vinden was. Het is belangrijk dat je realiseert dat het menselijk lichaam de functies heeft die 10.000 jaar geleden handig waren en onze kansen op overleving maximaliseerden. Het is niet gemaakt voor de huidige samenleving waarbij slank zijn als ideaal wordt gezien.

Hoe maak ik gebruik van deze kennis over mijn lichaam

De eerst volgende keer als je zin hebt in iets lekkers stel jezelf deze vraag: heb ik zin in iets lekkers of probeert mijn lichaam zijn zin te krijgen? Het seintje dat jij krijgt van je lichaam zorgt ervoor dat jij een excuus verzint dat je iets lekkers mag eten. Dit excuus fungeert als verantwoording aan jezelf waarom je mag gaan snoepen of ongezond mag gaan eten. De strijd met je lichaam ga je niet winnen, als je lichaam iets wil dan zorgt het ervoor dat jij ontzettend creatief wordt in het verkrijgen van hetgeen waar je lichaam naar verlangt.

Hoe zorg ik ervoor dat ik weer controle krijg over mijn wil om te eten

Je moet ervoor zorgen dat je niet in een strijd verwikkelt raakt waarin je jezelf uitput door telkens "nee" te moeten zeggen als je zin hebt om te eten. De oplossing ligt in het voorbereiden en vooruit denken van je eetpatroon. Als je honger hebt is dat geen probleem. Zorg ervoor dat je gezonde snacks in huis hebt die weinig calorieën bevatten. Afvallen begint bij wat je in de supermarkt koopt.

Uit onderzoek komt naar voren dat..

Dat de dag gezond beginnen leidt tot een gezond vervolg. Dus ontbijt je gezond met een goede balans van koolhydraten, eiwitten en vetten dan zorgt dat ervoor dat je de rest van de dag dit ook volhoudt. Eet je ongezond dan ben je geneigd om die dag 'weg te gooien' en blijf je ongezond eten. Neem dus de tijd om vooruit te plannen wat je wilt gaan eten. Wil je hulp bij een dieet dat bij jou past? Laat je e-mailadres achter en wij helpen je bij het samenstellen van een dieet dat je vol kunt houden.

Vul je e-mailadres in en ontvang vandaag nog
ons kant en klare dieet plan in je e-mail:


Ontvang direct ons nieuwe dieetplan om 5 tot 10 kilo snel en gezond af te vallen:

Snel afvallen tip 3: Calorieëen

Overgewicht bijvoorbeeld in de vorm van vuikbet is een gevolg van structureel meer energie(calorieën) tot je nemen dan dat jouw lichaam verbruikt. Afvallen betekent structureel minder energie tot je nemen dan at je verbruikt. lees verder

Snel afvallen tip 4: Onbewerkte voeding

Voeding kun je in twee categorieën indelen: in onbewerkte voeding en bewerkte voeding. Bewerkte voeding is eigenlijk altijd ongezonder omdat de bewerking vaak alleen als doel heeft het eten lekkerder maken. Lekkerder is dan subjectief, maar denk aan zouter, zoeter, gekruider lees verder

Onderwerpen op SnelAfvallen.com