Jojo effect voorkomen na snel afvallen


Vrijdag, 14 Juni 2024


Als je 5 of 10 kilo bent afgevallen wil je die ook behouden. Het komt vaak voor dat iemand eerst afvalt en blij is met het resultaat maar daarna komen ze toch weer aan. Dit is het bekende jojo-effect. Hoe komt het dat mensen weer aankomen en hoe kun je ervoor zorgen dat dit jou niet overkomt?

bikini strandvakantie

Snel afvallen is aantrekkelijk omdat je in zeer korte termijn 5 of zelfs 10 kilo kunt afvallen. De een wil een strakke buik en benen en de ander moet afvallen voor zijn of haar gezondheid. Zoals eerder beschreven kun je afvallen snel afvallen met een crashdieet, een dieet kuur of iets minder snel maar wel effectief met een koolhydraatarmdieet. Koolhydraatarme diëeten zijn: South-Beach dieet, Atkins Dieet, Dr. Frank dieet, eiwit diëten en het paleo-dieet wordt ook vaak genoemd als een koolhydraatarmdieet. Jouw dieet keuze moet afhangen van hoe snel je wilt afvallen, hoe gezond je wilt afvallen en hoeveel je wilt afvallen.

Waar precies gaan de meeste mensen de fout in

Het gaat meestal fout als je bent afgevallen en blij bent met je resultaat. Je hebt het verdiend om ook weer eens te genieten. Dit genieten blijft dan niet bij 1 keer per week, maar het wordt langzaam steeds vaker. Als je dan moet afwijken van je eet planning dan is het snel gebeurd en val je terug in je oude eetpatroon waardoor je weer aankomt.

Een andere manier waardoor mensen snel weer aankomen is het 'after' crashdieet effect. Dit gebeurt wanneer het lichaam na de uithongering van het crash dieet het voedsel snel probeert op te slaan in de vorm van reserves. Dit is het gevaar van veel crashdiëeten als je te snell wilt afvallen en niet goed bedankt hoe je na het crashdieet ggaat eten.

Hoe voorkom ik dat ik weer aankom na het afvallen?

Zorg dat je niet alleen je tijdens het dieet je voeding planned, maar plan ook je voeding vooruit nadat je op jouw gewenste gewicht bent. Geef dus specifiek aan wat je wel en niet gaat eten en wanneer je een 'cheat day' hebt. Waarbij een 'cheat day' een dag is waarop je alles mag eten wat je wilt. Het is aan te raden om dat niet vaker dan 1 keer per week te doen.

Uit onderzoek blijkt dat als je de dag slecht begint, dus een ongezond ontbijt of helemaal niets als ontbijt dat je dat de kans groter is dat je die dag ongezond zult gaan eten omdat je die dag toch al slecht bent begonnen. En vaak denkt men dan "Ik begin morgen goed door gezond te ontbijten". Maar daar gaat het vaak fout. Morgen sta je op en voel je je weer wat anders, heb je andere verplichtingen en andere zaken die ook belangrijk zijn. Gezond eten begint bij de voorbereiding. Zorg dat je in huis hebt wat je nodig hebt om gezond te eten. Neem 's ochtend 10 minuten de tijd om je eten klaar te maken. Wil je meer tips over hoe je precies het jojo-effect kunt voorkomen, vul je e-mailadres in.

Vul je e-mailadres in en ontvang vandaag nog ons kant en klare dieet plan in je e-mail:


Ontvang direct ons nieuwe dieetplan om 5 tot 10 kilo snel en gezond af te vallen:

Snel afvallen tip 5: Langzame koolhydraten

Sommige koolhydraten worden snel verteerd en geven snel energie af. Als die energie dan niet meteen gebruikt wordt dan wordt die energie door je lijf opgeslagen. Daarnaast heb je koolhydraten die langzaam verteerd worden. Dit zijn complexe koolhydraten die langzaam energie geven. Hierdoor kun jelees verder

Snel afvallen tip 6: Geen meelproducten

Misschien ben je er van jongs af aan mee opgegroeid: veel brood, pasta en rijst. Het zijn allemaal bronnen van snelle koolhydraten die meestal ook nog eens in de categorie bewerkte voeding vallen. Kortom voor afvallen kun je meelproducten echt beter laten staan. lees verder

Onderwerpen op SnelAfvallen.com